Acció per denunciar les vulneracions de drets laborals a la indústria electrònica

Acció per denunciar les vulneracions de drets laborals a la indústria electrònica

Acció performativa davant del MWC21!

  • Amb el lema 'Sense Cobertura - Impactes postcovid-19 a la indústria electrònica' SETEM realitza una acció de denúncia davant del Mobile World Congress
  • Les activistes s’han concentrat i protestat a les portes de la Fira, per reivindicar sous dignes i la protecció dels drets humans i laborals a la indústria electrònica

Dilluns 28 de juny, dia en què ha començat el Mobile World Congress a Barcelona, SETEM Catalunya ha organitzat una acció de carrer per visibilitzar les vulneracions de drets humans i laborals que es cometen a la indústria electrònica, i per reivindicar més responsabilitat per part de les empreses que en són còmplices. 

L’acció ha consistit en una performance, en la qual diverses treballadores denunciaven aquestes vulneracions, mentre un empresari els anava tapant la boca amb esparadrap un per un. Aquesta performance vol representar com les grans empreses extractores de minerals, així com les de producció i comercialització silencien les reivindicacions de les treballadores del sector, que molt sovint no tenen dret a la sindicalització, o pateixen persecució i/o amenaces. 

Aquesta acció pren lloc en el marc de la sisena edició del Mobile Social Congress, un espai de reflexió, coneixement i intercanvi al voltant dels impactes socials i ambientals vinculants al model actual de producció, consum i descartament d'aparells electrònics, i sobre les alternatives existents articulades amb la Sobirania Tecnològica i l'Economia Social i Solidària.

SETEM Catalunya vol donar visibilitat a les greus vulneracions de drets humans, especialment laborals, i impactes ambientals generats per la indústria electrònica, dels quals no se’n parla al Mobile World Congress.

El Mobile Social Congress s’ha realitzat aquest any en dues parts. La primera part en format virtual, el 5 i 6 de maig; es van dur a terme diverses conferències que van permetre fer un recull i una presentació dels principals impactes en drets laborals i ambientals presents al llarg de la indústria electrònica, i en com la Covid-19 ha suposat un agreujant.

La segona part, pren lloc del 27 al 29 de juny de manera presencial. S’han programat diverses activitats presencials, gratuïtes i obertes a tots els públics, lligades a la visibilització de les iniciatives locals existents en reparació, reutilització, i el recondicionament d'aparells, entre altres.