Mobile Social Congress

Activem la tecnologia justa i sostenible MSC 2023

L’any 2023, des de la campanya Electrònica Justa de SETEM Catalunya, vam organitzar la 8ª edició del Mobile Social Congress del 2 al 4 de març a Barcelona i parcialment en línia.

El Mobile Social Congress és un espai obert a la ciutadania, que ofereix una mirada crítica a l’actual model de producció i consum d’aparells electrònics i de les tecnologies de la informació i la comunicació, i una oportunitat per conèixer models i projectes alternatius basats en la sobirania tecnològica, la sostenibilitat, i el benefici social.
El lema que va vertebrar el programa de la 8a edició va ser ‘Activem la tecnologia justa i sostenible’.

Vam voler fer servir la paraula ‘Activem’, perquè ja existeixen diverses iniciatives i processos per aconseguir que les cadenes de subministrament de l’electrònica siguin més transparents i justes, però encara amb molt de camí a recórrer. D’aquesta manera, per activar-la, el primer pas és que coneguem quines són les injustícies que s’estan produint al sector, per poder incidir tant com a consumidores, amb les nostres decisions de consum; i com a ciutadanes, exigint als nostres governs i administracions marcs reguladors perquè permetin posar fi a la impunitat corporativa, així com criteris de compra pública responsable en els contractes públics.

El passat #MSC23, vam parlar de la indústria extractiva vinculada als telèfons intel·ligents, de quina manera diferents projectes miners afecten les comunitats i el medi ambient. Vam abordar els casos de pràctiques antisindicalistes per part de grans empreses com Apple a països del Sud Global; i vam escoltar els testimonis de representants sindicals de les
fàbriques d’electrònica, sobre les precàries condicions de treball a les fàbriques de l’Àsia.

Les activitats del programa van tenir lloc en formats per tots els públics, des de les taules rodones, passant per un cinefòrum, un taller de reparació, un taller d’instal·lació de programari lliure, una exposició i jocs infantils per tota la família.

Vam obrir un taller gratuït de reparació de petits aparells elèctrics, per posar un granet de sorra contra l’obsolescència programada i el creixent volum de residus elèctrics i electrònics. També vam obrir un taller gratuït d’instal·lació de programari lliure per fer arribar a tothom els coneixement per utilitzar programari i aplicacions no privatives al mòbil o a l’ordinador. La tecnologia ha de ser de la gent, no d’unes poques empreses!

Activitats realitzades

  • Acció d’artivisme: 27 de febrer davant del MWC a Barcelona.
  • Xerrades i taules rodones: 2 de març a la tarda al Pati Manning, al Raval de Barcelona.
  • Cinefòrum: 3 de març a la tarda al Pati Manning, al Raval de Barcelona.
  • Tallers, exposició i jocs infantils: 4 de març al matí al convent de Sant Agustí, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, a Barcelona.

Programa MSC2023

Comunicats de premsa

Resum de la 8a edició del Mobile Social Congress.

Xerrades del Mobile Social Congress 2023

Cinefòrum del Mobile Social Congress 2023

Títol del documental: E-Life, Edward Scott-Clarke, 2018
Tertúlia posterior amb la participació de Robin Ingenthron, de Good Point Recycling
Moderació: Sara Domíngues, SETEM i ISF

Organitzacions que participen:
Organitzacions que treballen amb el MSC23: