Mobile Social Congress

Ponents 2022

PONÈNCIES I MODERACIONS

PRESENTADOR DIA 1

Yago Álvarez
Activista, economista i periodista. L’any 2014 va fundar el mitjà d’economia crítica i social El Salmón Contracorriente que més tard va passar a unir-se amb altres mitjans per a formar el mitjà El Salto, on és coordinador de la secció d’economia. Va publicar el llibre “Descifra tu deuda. Guía de auditoría ciudadana municipal” i va ser director i guionista del documental “Qui ha hipotecat el meu ajuntament?”.

Benvinguda i presentació del Mobile Social Congress 2022

David Llistar
Director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Barcelona. Ha passat els seus últims trenta anys treballant des de diferents ONGD, universitats, moviments socials, països i governs en temes de cooperació al desenvolupament i de justícia ambiental i econòmica global. És cofundador de l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat.

Elena Romagosa
Presidenta de SETEM Catalunya, ha estat també coordinadora dels Camps de Solidaritat i membre del seu Consell. Professionalment, s’ha desenvolupat tant en el sector privat com en el sector associatiu a Justícia i Pau i a les ONG a Burundi, Moçambic i a la República Democràtica del Congo.

FRAGILITAT I COVID-19 A LA INDÚSTRIA DELS SEMICONDUCTORS

Moderació: Sara Domínguez
Enginyera en Automàtica i Electrònica Industrial amb un Màster en Recerca en Enginyeria Elèctrica, Electrònica i Control Industrial. Amb més de deu anys treballant en el disseny i gestió de productes electrònics, és activista a Enginyeria Sense Fronteres i a SETEM Catalunya.

Albergs pel personal treballador migrant a Taiwan

Lennon Wong
Activista i defensor del treball centrat en els i les treballadores migrants des de 2014. Lennon és director del Centre de serveis i refugi per a treballadors migrants, gestionat per l'Associació Serve the People (SPA) en Taoyuan, Taiwan.

Per què hi ha una crisi de semiconductors i com ens impacta?

Peter Pawlicki
Amb seu a Alemanya, Peter té més de quinze anys d'experiència en la recerca de la globalització de la indústria electrònica i els seus efectes en les condicions de treball i els drets laborals. Ha participat en diversos projectes internacionals de recerca sobre la fabricació. És director de Divulgació i Educació a Electronics Watch.

NOUS ÀMBITS PER LA COMPRA PÚBLICA SOCIALMENT RESPONSABLE

Moderació: Olga Martin-Ortega
Olga Martin-Ortega és Catedràtica de Dret Internacional a la Facultat de Dret de la Universitat de Greenwich, on lidera el grup d’investigació en Empresa, Drets Humans i Mediambient (BHRE). Coordina el International Learning Lab on Procurement and Human Rights i és membre del projecte Horizon 2020 SAPIENS- Sustainable Procurement.

Quants diners fa Amazon de contractes públics a Europa?

Stan De Spiegelaere
Stan De Spiegelaere és director de política i recerca de UNI Europa i professor convidat de la Universitat de Gant. Investiga sobre la negociació col·lectiva, la participació dels treballadors i la contractació pública social. Anteriorment va treballar en l'Institut Sindical Europeu (ETUI).

Treball forçat uyghur a la compra pública

Kristin Talbo
Kristin és una advocada de drets humans que treballa amb cadenes de subministrament sostenibles (drets humans, drets dels treballadors, protecció ambiental i anticorrupció) en contractació pública. És consellera de sostenibilitat a l'Organisme Central de Compres d'Adda a Suècia. A la seva feina, Kristin realitza avaluacions de riscos, formula criteris d'adjudicació i supervisa les condicions dels acords.

PRÀCTIQUES ANTISINDICALISTES A ESTATS UNITS I FILIPINES

Moderació: Gemma Friedman
Gemma ha treballat en el moviment sindical internacional durant els últims 18 anys, començant pel Trades Union Congress del Regne Unit i després com a consultora de la Ethical Trading Initiative, abans de passar a UNISON. Ha treballat en la intersecció dels drets de les persones treballadores i el desenvolupament internacional i ara se centra en les empreses i els drets humans.

Reptes per organitzar un sindicat a Amazon Staten Island, Nova York, EUA

Chris Smalls
Chris Smalls, ex treballador d'Amazon com a supervisor en una instal·lació d'Amazon a Staten Island, Nova York. Des que va ser acomiadat per organitzar-se amb els seus companys i companyes de feina, ha continuat la lluita per crear un sindicat per als treballadors d'Amazon a Nova York. És un dels líders d'Amazon Labor Union.

Repressió sindical gubernamental a Filpines

Mary Ann Castillo
Secretària general de l’Aliança de Treballadores i Treballadors del Metall de les Filipines (MWAP), i presidenta del Sindicat de Treballadores i Treballadors de Nexperia. Mary Ann ha treballat a Nexperia i Philips, durant 27 anys. A part del seu treball en el sindicat local, lidera l'organització de les treballadores i treballadors contractats i no sindicalitzats de la indústria electrònica del país.

PRESENTADOR DIA 2

Lluís Freixes
Graduat en Periodisme i Economia, actualment és redactor i locutor a Catalunya Ràdio, i columnista a elDiario.es. Ha treballat a l'Àrea de Comunicació del Departament d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona. També ha estat director i guionista del programa 'Recursos Homínids' a Radio Televisión Espanyola, i codirector de 'Serveis Mínims' a la Cadena SER.

IMPORTACIÓ DE MALES CONDICIONS LABORALS A LES FÀBRIQUES D’EUROPA CENTRAL I DE L’EST

Rutvica Andrijasevic
Rutvica treballa com a professora adjunta a l'Escola d'Administració de la Universitat de Bristol, Regne Unit. Durant els darrers 7 anys, ella i el seu equip han estat investigant els drets laborals de les treballadores migrants a les cadenes de subministrament de productes electrònics a Europa Central i Oriental. La seva publicació més recent és el llibre Media and Management (2021) que examina les interdependències entre programari, maquinari i mà d'obra al capitalisme digital.

ELS MITES DE LA TRANSICIÓ VERDA

Moderador: Quique Gornés
Quique Gornés, enginyer d'obres públiques especialitzat en transport i serveis urbans. Ha desenvolupat la seva vida professional al voltant de la garantia de subministraments bàsics, especialment l'aigua potable, en diversos contextos geogràfics tant al sud global com a casa nostra i té diverses publicacions referides al Dret Humà a l'Aigua. Actualment, és assessor de la regidoria d'emergència climàtica de l'Ajuntament de Barcelona.

Green washing i vehicles elèctrics

Alfons Pérez
Alfons Pérez és investigador i activista a l'Observatori del Deute en la Globalització. Ha passat els darrers anys treballant els impactes de la política energètica de la Unió Europea a tercers països, la influència del capitalisme financer en el món de l'energia i les respostes des d'entitat i moviments a l'emergència climàtica. Actualment, juntament amb l'equip ODG, analitza l'avenç del capitalisme verd i les diferents manifestacions del col·lapse energètic.

Impactes mediambientals i comunitaris: cas de les mines de liti a Sèrbia

Marina Pavlic
Marina Pavlic es va graduar de la Facultat de Filosofia, però els desafiaments socials a Sèrbia la van portar a organitzar-se. El 2009 va trobar la metodologia Ganz de Marshall. Des d'aleshores, l'apassiona ajudar els líders a convertir-se en agents de canvi. Actualment, és directora executiva de Kreni-Promeni, una organització impulsada pel canvi a Sèrbia i forma part de l'equip de LCN Europa que està construint l'estructura per a organitzadors a tot Europa.

Projectes innovadors: reciclatge de bateries elèctriques a Catalunya

Toni Dorado
Coordinador del projecte Biometallum o també conegut com a 'Menja mòbils'. Enginyer Químic i doctor en Recursos Naturals i Medi Ambient. Professor de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa. Biometallum és un projecte de transferència tecnològica que recupera metalls de mòbils i bateries per evitar l'exportació de ferralla electrònica a països del Sud Global.

LA TECNOLOGIA: UN ENEMIC O UN ALIAT?

Moderació: Carlos Bajo
Periodista, investigador social i consultor independent especialitzat en l ús de les TIC per al canvi social a l’Àfrica i els moviments ciutadans del continent. És un dels cofundadors de Wiriko.

Vigilància massiva: l’estat i el poder empresarial s’uneixen per exercir una nova forma de control social en nom de la salut i la seguretat pública

Nora Miralles, ODHE
Periodista i investigadora en gènere, pau, seguretat i drets humans al Centre Delàs d'Estudis per la Pau i a l'Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE). Activista del moviment popular de Manresa.

Processos d’apoderament i ciberactivisme a Àfrica

Aisha Dabo
Aisha Dabo és una periodista gambio-senegalesa i cofundadora d'AfricTivistes, una lliga panafricana de múltiples ciberactivistes professionals que treballen per la pau, la democràcia, la responsabilitat i el desenvolupament just respectant els drets humans al continent africà. Com a coordinadora d'Africtivistes, el seu objectiu inclou treballar amb activistes d'arreu del continent que lluiten als seus països d'origen per desenvolupar les seves iniciatives, per amplificar a escala continental les seves veus i qüestions nacionals, per superar la censura i el control de governs antidemocràtics.