Mobile Social Congress

Ponents 2021

Dimecres, 5 de maig 2021

Benvinguda i presentació del Mobile Social Congress 2021

 • David Llistar
  Director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Barcelona. Ha passat els seus últims 30 anys treballant des de diferents ONGD, universitats, moviments socials, països i governs en temes de cooperació al desenvolupament i de justícia ambiental i econòmica global. És cofundador de l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat.
 • Elena Romagosa
  Presidenta de SETEM Catalunya, ha estat també coordinadora dels Camps de Solidaritat i membre del seu Consell. Professionalment s’ha desenvolupat tant en el sector privat com en el sector associatiu a Justícia i Pau i a les ONG a Burundi, Moçambic i a la República Democràtica del Congo.

Veus de resistència a les mines en temps de covid

 • Emmanuel Umpula
  Director executiu d’African Resources Watch. Expert en la governança de recursos naturals a Àfrica des del 2002. Concretament, treballa en temàtiques de drets humans, transparència i fiscalitat minera i suport a les comunitats víctimes d'abusos per part de les empreses extractives. Recentment, ha començat a centrar-se en qüestions energètiques.
 • Karem Luque Ticona
  Especialista en Salut Pública a Derechos Humanos sin Fronteras. Dona quítxua, ecofeminista, defensora ambiental. Actualment és coordinadora nacional de la Taula Tècnica de Salut Ambiental i Humana, espai de la societat civil que promou l'atenció en salut de persones afectades per metalls tòxics.
 • Helio Cruz Chuchullo
  Advocat especialista en drets humans a Derechos Humanos sin Fronteras. Activista, treballa sobre agendes relacionades amb conflictes ambientals en contextos extractius i defensa legal dels territoris originaris.
 • Rebecca Burton
  Amb més d'una dècada d'experiència en sostenibilitat, responsabilitat corporativa i filantropia, Rebecca creu que el sector privat pot impulsar un canvi positiu i promoure pràctiques empresarials responsables. A IRMA, Rebecca és la directora de Comunicacions i Compromís Corporatiu.
 • Octavio Romano
  Ha treballat per al Comitè Espanyol d'ACNUR entre els anys 2001 i 2008, i des de llavors és tècnic per a Àfrica en l’ONG ALBOAN, a Pamplona. Guionista del curtmetratge Tournées, en el qual tracta la connexió entre el nostre consum de tecnologia i el conflicte en les mines de Coltan, a la República Democràtica del Congo.

El poder de la compra pública socialment responsable en l’electrònica

 • Silke Ronsse
  Geòloga belga especialitzada en sòls i aigües subterrànies. Treballa com a consultora en contaminació de sòls i aigües. A més, ha estat voluntària a CATAPA durant 8 anys, en els quals ha dirigit estudis sobre àrees altament afectades per la mineria a Bolívia.
 • Elin Seveholdt
  Assessora de sostenibilitat a l'Ajuntament de Stavanger (Noruega). Participa en el compromís del municipi amb la contractació transparent i sostenible. Anteriorment va treballar com a consultora de sostenibilitat per a GreenCo i Nordic Choice hotels. Elin és llicenciada en Sostenibilitat per l'Escola Internacional de Negocis d'Estocolm.
 • Peter Pawlicki
  Amb seu a Alemanya, Peter té més de 15 anys d'experiència en la recerca de la globalització de la indústria electrònica i els seus efectes en les condicions de treball i els drets laborals. Ha participat en diversos projectes internacionals de recerca sobre la fabricació. És director de Divulgació i Educació a Electronics Watch.
 • Carla Canal
  Politòloga i màster en Gestió de Polítiques Públiques i Cooperació Internacional, ha treballat en l’àmbit de la coherència de polítiques públiques per al Desenvolupament Sostenible tant a la Generalitat de Catalunya com, actualment, a la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.

Llibertat sindical i justícia, els reptes de treballar a l’electrònica global

 • Jeroen Merk
  Expert en treball i drets humans, té un doctorat en Relacions Internacionals per la Universitat de Sussex. Les seves recerques aprofundeixen en l'economia política, els moviments socials i les institucions de governança de les relacions laborals mundials. Ha publicat sobre aquests temes en revistes especialitzades i llibres acadèmics.
 • Fahmi Panimbang
  Investigador laboral establert a Indonèsia. Ha publicat el llibre "Resistance on the Continent of Labour: Strategies and Initiatives of Labour Organizing in Asia" (AMRC, 2017). Va treballar a l'Asia Monitor Resource Centre, a Hong Kong, i va coordinar la Xarxa de Seguiment de les ETN d'Àsia. També ha coordinat la recerca regional per donar suport a la lluita dels treballadors de Samsung a tot Àsia.
 • Heather White
  Documentalista i consultora de recerca amb 20 anys d'experiència en la defensa internacional dels drets humans i laborals. El seu documental COMPLICIT (codirigit amb Lynn Zhang) va guanyar nou premis en festivals internacionals. És la fundadora de Verité, una organització mundial sense ànim de lucre que supervisa fàbriques a 60 països.
 • Olof Swedwatch
  Investigador de drets humans i director de projectes a Swedwatch, una ONG amb seu a Estocolm. Les seves recerques se centren principalment en els drets dels treballadors immigrants a la regió del Golf, l'exposició dels treballadors de les fàbriques a productes químics perillosos a les Filipines i la responsabilitat de les empreses en zones de conflicte.
 • Dina Septi
  Amb seu a Indonèsia, Dina Septi és actualment la coordinadora regional de Good Electronics. El seu últim article, "Violència de gènere i subjugació del poder laboral”, es va presentar a la Conferència de HM Toronto
  2019. Ha treballat amb el Centre de Recursos Laborals de Sedane, Indonèsia. Centra el seu estudi en les dones, el capitalisme i el treball de reproducció.
Dijous, 6 de maig 2021

D’aparell útil al nord a deixalla nociva al sud

 • Elvira Cámara
  Llicenciada en Dret per la UNED i màster en Dret Ambiental per la URV. És activista des de fa més d'una dècada a Ecologistes en Acció. Integrant de l'equip de redacció del blog ecofeminista Llagosta a El Salt Diari.
 • Wolfgang Mac Din
  Amb 15 anys d'experiència treballant amb minories desateses a Accra, Wolfgang és un associat certificat en xarxes de CISCO, que ocupa dones desateses. També organitza intervencions per a infants del carrer facilitades per la Fundació Rostís Africa (AAF) i serveix de pedrera per a reclutar recol·lectors de residus garantint unes condicions dignes.
 • Sara Domínguez
  Enginyera en Automàtica i Electrònica Industrial amb un Màster en Recerca en Enginyeria Elèctrica, Electrònica i Control Industrial. Amb més de 10 anys treballant en el disseny i gestió de productes electrònics, és activista a Enginyeria Sense Fronteres i a SETEM Catalunya.

Economia circular o com allargar la vida dels teus dispositius

 • Chloé Mikolajczak
  Activista de justícia mediambiental i activista de la campanya europea Dret a Reparar des del seu llançament el 2019. Abans d'això, va ser voluntària de Fashion Revolution a Bèlgica i va crear The Green Seeds Project, una iniciativa d'educació en sostenibilitat per a estudiants de secundària.
 • Laetitia Vasseur
  Delegada general i cofundadora de l'associació HOP, Halte à l'Obsolescence Programmée. Ha treballat com a assistent parlamentària al Senat, i després com a consultora i professora. Va ser membre del Comitè d'Actes de la ministra de Transició Ecològica. També és autora del llibre "Du jetable au durable" i columnista de Alternatives économiques.
 • David Franquesa
  Expert en la reutilització de dispositius digitals. És cofundador de projectes diversos: Tecnologia per a Tothom, el Programa Reutilitza-UPC, ereuse.org i el Circuit Pangea, entre d’altres. Ajuda empreses i governs a reduir el seu consum de dispositius amb la reutilització d’equips, mitjançant la col·laboració amb empreses socials.
 • Zuzana Prochazkova
  Arquitecta amb enfocament sobre l'economia circular. Des de fa 4 anys representa Repairably, certificació de productes reparables i organització sense ànim de lucre eslovaca, dedicada a fomentar la reparabilitat en el disseny i producció de productes de llarga durada i la consciència del consumidor.

Què passa quan dones un ‘like’?

 • Lola Burgueño
  Professora dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació i investigadora en la Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya. És doctora en Enginyeria Informàtica i té un màster en Enginyeria del Programari i Intel·ligència Artificial. Secunda activament la participació de les dones en la ciència i, en particular, en les enginyeries.
 • José María Enríquez
  Docent-investigador de la Universidad de Valladolid (UVa) i col·laborador docent en el Màster en Drets Humans i Polítiques Públiques (UNED) i en el Màster en Drets Humans, Estat de Dret i Democràcia a Iberoamèrica (PRADPI/UAH). És membre del GEEDS, el Grup d’Investigació en Energia, Economia i Dinàmica de Sistemes de l´UVa.
 • Jessica Izquierdo Castillo
  Professora titular del Departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I. És directora del grup de recerca OBCOP (Observatori de Continguts i Plataformes Mediàtiques). Investiga sobre els grups tecnològics GAFAM i BAT i el seu impacte en les indústries culturals i creatives.
 • Ekaitz Cancela
  Periodista i investigador independent, els seus articles han estat publicats principalment a El Salt i La Marea. També ha escrit els llibres “El TTIP y sus efectos colaterales” (Planeta, 2016) i “Despertar del sueño tecnológico” (Akal, 2019).

Alternatives i iniciatives locals

 • Isabel Garcia Baños
  Graduada en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica a la UPC. Màster en Embedded Computing Systems (EMECS) a Southampton i Kaiserslautern. Experiència laboral dissenyant i construint l'Ictineu 3 (un dels 10 submarins que arriba a més profunditat del món). Impulsora del projecte eways i actual CEO de la startup Bleta.
 • Mark Byrne
  Responsable de tecnologia de Refugee Info Bus. Va estudiar Antropologia i Mitjans Digitals a la seva Irlanda natal. Des de llavors ha treballat en funcions de coordinació i gestió de projectes durant els últims sis anys, havent-se incorporat al sector humanitari fa un any i mig.
 • Marta Anglès
  Graduada en Relacions Internacionals a la Universitat de Ginebra i Màster en Desenvolupament Internacional a l’IBEI (Institut Barcelona d’Estudis Internacionals). Disposa d’experiència laboral en coordinació i gestió de projectes socials a nivell local i europeu. Actualment, és corresponsable de la campanya “Electrònica Justa” de SETEM Catalunya.