Campanya per demanar l’alliberament d’activistes de drets laborals detinguts a la Xina

Campanya per demanar l’alliberament d’activistes de drets laborals detinguts a la Xina

Les persones treballadores a la Xina han estat privades del seu dret a la lliure associació i al dret d’organitzar-se en sindicats independents des de fa temps. Segons les lleis laborals a la Xina, la Federació de Sindicats de la Xina (ACFTU – per les seves sigles en anglès) que es troba efectivament subordinada al Partit Comunista, governa tots els sindicats, incloent l’autoritat per establir sindicats de base. Per tant, els sindicats legalment constituïts rarament s’organitzen de forma independent ni representant els interessos de les persones treballadores, forçant-les a valer-se dels seus propis mitjans d’autoorganització durant casos de conflictes i queixes laborals.

L’estiu de 2018 persones treballadores de Jasic Technology, una fàbrica d’equips de soldadura al Sud de la Xina, van ser acomiadades per l’empresa pel fet d’organitzar-se en el seu propi sindicat i van ser criminalitzades i detingudes per oficials del govern sota els càrrecs de haver realitzat «concentracions per alterar l’ordre públic». Actualment, més de 40 persones encara estan detingudes, fins i tot representants de les persones treballadores, estudiants activistes i personal d’ONG i centres comunitaris.

Aquest mes de gener un gran nombre de persones defensores de drets laborals de diferents organitzacions han estat detingudes també. És evident que el govern xinès està reprimint àmpliament a activistes de drets laborals que exerceixen els seus drets bàsics a la lliure associació i a la llibertat d’expressió mitjançant la coacció i aquestes detencions arbitràries que vulneren de forma flagrant els drets laborals.

La Confederació de Sindicats de Hong Kong (HKCTU per les seves sigles en anglès) i la Globalitzation Monitor (GM) han exigit al govern xinès: l’alliberament sense càrrecs de totes les persones treballadores i activistes que han estat criminalitzades i detingudes arbitràriament en l’exercici dels seus drets a la lliure associació, acabar amb la repressió contra totes les persones activistes i no intervenir en l’activitat dels sindicats independents i garantir el respecte als principis fonamentals de l’Organització Internacional del Treball sobre lliure associació.

Signa la petició a la pàgina de LabourStart Campaign

One comment

Comments are closed.