El Mobile Social Congress tanca dos dies de debats entorn a tota la cadena de subministrament de la indústria electrònica

El Mobile Social Congress tanca dos dies de debats entorn a tota la cadena de subministrament de la indústria electrònica

La taula sobre reparació i reciclatge de productes electrònics que va tancar l’MSC 2019

Prop de 400 persones han participat en les sessions de debat i tallers de les dues jornades del Mobile Social Congress (MSC), organitzat per SETEM Catalunya, que s’ha fet aquest dimarts i dimecres al Pati Manning de Barcelona, coincidint amb la celebració els mateixos dies del Mobile World Congress (MWC) a la ciutat. Pràcticament la meitat de les persones participants eren dones. A les taules de debat hi ha hagut una destacable presència femenina, amb set ponents sobre tretze, a les quals s’hi ha d’afegir les quatre moderadores. Unes xifres gens menyspreables en un sector com el tecnològic on les dones encara tenen poca visibilitat i presència. Als panels de debat del Mobile Social Congress s’hi han aportat punts de vista i experiències alternatives sobre el model de producció i consum de la indústria electrònica silenciades al Mobile World Congress.

Des de l’organització de l’MSC es fa una valoració positiva de les dues jornades, ja que en paraules de la seva coordinadora, Laia Fargas Fursa, «hem pogut aprofundir en el debat i sobretot donar una visió holística de tota la cadena de subministrament de la indústria electrònica, des de la mina fins a l’abocador i traçar-ne tot el recorregut». També després d’una primera jornada més de «denúncia», on es van exposar experiències d’explotació laboral i impactes ambientals en mines i manufactures vinculades al sector de l’electrònica, la d’aquest dimecres es va poder centrar en mostrar alternatives que poden revertir la situació actual, tant des del punt de vista de la compra pública responsable com de les experiències ja existents en reciclatge i reutilització d’aparells que permeten allargar-ne el cicle de vida.

Segons Laia Fargas Fursa en els panels de debat de l’MSC s’ha visualitzat el paper que poden jugar les administracions públiques a través de la contractació i la compra responsable per pal·liar els impactes socials i ambientals del model actual de producció de la indústria electrònica. En paraules de John Watt, de l’ICLEI, associació que agrupa un miler de governs locals de 67 països compromesos amb el desenvolupament sostenible, «les decisions que prenem com a contractadors públics tenen relació directa amb les condicions de treball de les persones». Carla Canal, per la seva part, que va explicar a l’MSC l’experiència de l’Ajuntament de Barcelona, va posar èmfasi en el fet que «a part del preu també ens hem de fixar en el cost social».

Més enllà de les 400 persones que van participar i seguir en directe els panels de debat i tallers al Pati Manning, més de 3.000 persones van seguir les sessions a través dels canals de Youtube i Facebook de SETEM.