Activistes i treballadores de SETEM Catalunya ens hem reunit a l’entrada del Mobile World Congress (MWC), el dia que obria les portes, per posar en evidència els greus impactes socials i ambientals de la indústria del mòbil. L’acció simulava una cadena de fabricació de la indústria del mòbil. Més enllà d’escenificar un ambient d’explotació, les presumptes treballadores de la cadena també portàvem cartells amb missatges de denúncia de la vulneració dels drets laborals que es donen en aquest tipus d’indústries.
L’acció s’emmarca en el Mobile Social Congress (MSC), que aquest any arriba a la setena edició i recupera parcialment la presencialitat. Després d’una jornada lúdica, aquest diumenge, als Jardins del Pou de la Figuera de Barcelona, les dues jornades de debat i presentació d’informes seran aquest dimarts dia 1, en línia, i el dimecres dia 2, presencialment, al Born – Centre de Cultura i Memòria, també de Barcelona.
La protesta a les portes del MWC ha acabat amb la lectura d’un manifest, que comença dient que s’han personat a les portes del congrés de mòbils per posar l’atenció, no només en els últims models i noves funcionalitats, sinó també en els impactes socials i ambientals associats a la producció i venda de dispositius electrònics.
El manifest exigeix unes condicions de treball segures i amb salaris dignes, tant a les mines on s’extreuen els materials necessaris per produir aparells electrònics, com a les fàbriques on es munten i es processen. Així mateix, es demana que es deixi d’externalitzar costos socials en països del Sud Global, i que s’aturi la persecució de líders sindicals que s’està produint en diferents parts del món al sector de l’electrònica. En definitiva, es reclama “una tecnologia justa i lliure de conflicte”, i es convida a participar al Mobile Social Congress.
Dues jornades de Mobile Social Congress com a complement al MWC
El MSC es planteja com un complement al MWC. L’objectiu és generar una reflexió i més consciència sobre els impactes generats amb la producció i consum d’electrònica, silenciats en esdeveniments com el Mobile World Congress, i fer-ne una anàlisi crítica en clau ecologista, feminista i de drets humans i laborals; denunciar un model que es considera injust, extractivista i consumista, i mostrar noves maneres de produir i consumir electrònica, respectant els drets de les persones i el medi ambient.
En la jornada del dimarts hi haurà diferents taules de debat. Una sobre la fragilitat del sector de l’electrònica i la incidència de la Covid-19, amb la crisi de subministrament de semiconductors. La segona taula girarà entorn de la compra pública responsable en l’àmbit de la tecnologia. Entre altres informes, se n’hi presentarà un sobre la creixent contractació per part d’administracions europees de serveis tecnològics de grans empreses com Amazon. Finalment, en l’última taula s’analitzaran les pràctiques antisindicalistes per part d’empreses i governs als Estats Units i les Filipines.
Dimecres hi haurà la jornada presencial al Born. S’hi analitzaran, amb la presentació de sengles informes, les males condicions laborals en fàbriques electròniques d’Europa Central i de l’Est. La segona taula girarà entorn dels mites de la transició verda, i com en el cas de les bateries de mòbil o altres materials vinculats a la transició energètica s’estan replicant errors de la indústria del mòbil.
Però més enllà de denunciar la vulneració de drets, es presentaran casos de bones pràctiques, com el reciclatge de bateries elèctriques impulsat des de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Finalment, s’abordaran qüestions com el ciberactivisme a Àfrica o com la indústria i els governs han aprofitat la Covid-19 per incrementar els sistemes de vigilància massiva i la consegüent pèrdua de drets en nom de la salut i la seguretat pública.
La inscripció a les jornades pot fer-se a través d’aquest enllaç.
Trobareu més informació i el programa complet a www.mobilesocialcongress.cat