Diferents membres d’una família estan utilitzant aparells electrònics a la sala d’estar de casa seva, mentre que de manera progressiva es van acostar un grup de miners treballant, entorpint les tasques que fa la família: fan soroll, embruten la sala, es posen davant el televisor i fins i tot provoquen en els membres de la família senyals d’afectacions a la salut. Aquest ha estat l’argument de l’acció d’artivisme que SETEM Catalunya , Enginyeria Sense Fronteres i Ecologistas en acción han dut a terme aquest dilluns al matí a les portes de la Fira de Barcelona, a l’Hospitalet de Llobregat, coincidint amb l’inici del Mobile World Congress (MWC).
Amb aquesta performance, una acció fora de programa del Mobile Social Congress (MSC), s’ha volgut mostrar la cara menys visible del MWC, així com denunciar l’impacte social i ambiental de l’extracció minera vinculada al sector tecnològic, que es planteja augmentar i portar cada cop més a prop de casa nostra. A més, també s’ha escenificat el preu que es paga per la feina dels miners en comparació amb el preu final dels productes, donant visibilitat al treball femení a les fàbriques artesanals.
L’acció performativa també ha volgut denunciar que molts dels dispositius queden arraconats en un calaix sense ser degudament reutilitzats, reparats o reciclats, la qual cosa també suposa un malbaratament de recursos.
«Amb el nostre model de vida basat en el consum cada vegada més gran, la nostra dependència de minerals creix exponencialment; les solucions proposades des del Nord Global s’orienten a augmentar l’extracció d’aquests recursos materials, per poder fer realitat els plans de digitalització i d’electrificació de la mobilitat. Segons les previsions de l’Agència Internacional de l’Energia, la demanda d’alguns minerals clau per aquestes polítiques es multiplicarà en els pròxims anys». Així ha començat el manifest que ha llegit un dels activistes al final de l’acció.
També ha destacat que a l’Estat espanyol estem veient múltiples vulneracions de la legislació ambiental en els projectes d’extracció de minerals. «A Catalunya, a escassos quilòmetres d’aquí, les mines de Súria, o les mines de Sallent i Balsareny han provocat la salinització dels rius Cardener i Llobregat, afectant també pous, fonts i aqüífers de tota la comarca del Bages, fet que ha provocat diversos processos judicials per delictes ambientals. I ja sabem que cuidar la nostra aigua és vital, ja que estem en emergència per sequera».
En el manifest, que s’ha llegit en anglès, castellà i català, s’ha destacat que estem superant els límits biofísics del planeta, «els recursos minerals són limitats i no podem abastar per sempre les quantitats de minerals que necessitem en aquest món de la digitalització i la connexió».
A més, els organitzadors han exigit que les grans empreses tecnològiques apostin de veritat per una electrònica justa i ètica, que els seus multimilionaris beneficis no estiguin finançats pel treball infantil i forçós, ni que se segueixi promovent el colonialisme de recursos. «No volem estar connectats d’aquesta manera, no sentim aquest poder de la connexió, només sentim els seus impactes».