El Mobile Social Congress es consolida com un espai imprescindible per visibilitzar les vulneracions dels drets humans i ambientals de la indústria tecnològica.
El Mobile Social Congress (MSC), que s’ha celebrat la mateixa setmana que el Mobile World Congress, es consolida com un espai imprescindible per donar a conèixer els impactes de la indústria tecnològica i visibilitzar vulneracions de drets humans i ambientals que, si no, quedarien silenciats.
Acció activista i conferències amb experts internacionals
El tret de sortida del MSC va ser una acció d’ARTivisme – fora de programa – que va tenir lloc el dilluns 27 de febrer a les portes de la Fira de Barcelona (l’Hospitalet de Llobregat) coincidint amb l’inici del Mobile World Congress. En concret, en una performance conjunta de SETEM Catalunya i Scientist Rebellion, es va escenificar les dures condicions laborals a les mines vinculades al sector tecnològic on no es respecten els drets dels treballadors alhora que tenen un fort impacte per al medi ambient. Posteriorment a l’acció, es va procedir a la lectura d’un manifest. “Molts d’aquests miners i mineres, a l’Àfrica, l’Àsia i l’Amèrica del Sud, treballen en condicions inhumanes per satisfer la insaciable gana de nous dispositius electrònics”, va llegir una de les activistes.
El programa oficial del MSC es va encetar el 2 de març al Pati Manning amb una jornada on experts internacionals van donar a conèixer les vulneracions dels drets humans i ambientals de la indústria tecnològica, especialment, en els països del Sud global. En la conferència inaugural, David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, va manifestar que el sector de l’electrònica, “està en la punta de la piràmide capitalista, és l’avantguarda de les cadenes globals de subministrament injustes”.
La jornada va comptar amb tres taules. En les dues primeres, experts internacionals van parlar sobre els impactes de la indústria tecnològica a Filipines o la persecució de sindicalistes a Tailàndia o Malàisia, però també dels avenços que s’han aconseguit en alguns d’aquests països gràcies a l’organització de treballadors i activistes. En la darrera es va veure els impactes ambientals i socials de la mineria. En aquest context, Diego Marín, de l’European Environmental Bureau (EEB), va posar l’accent en què estem hipotecant les generacions futures amb l’extracció de minerals per a la indústria tecnològica. També es va abordar el cas de Bolívia, on s’han organitzat cooperatives mineres per afavorir una producció més justa i sostenible tant per a les persones com el medi ambient.
Reunió d’entitats de l’estat espanyol per abordar la legislació existent sobre el dret a reparar
En el marc del MSC, el passat divendres va tenir per primera vegada una trobada d’entitats de diferents parts de l’estat espanyol, entre les quals s’inclouen SETEM Catalunya, e-reuse, CECU, Solidança, Restarters, Dónalo, Amigos de la Tierra i Fundació Esplai. Aquestes van analitzar les lleis existents sobre reparació d’aparells electrònics i ecodisseny de productes; així com van fer un traspàs del model organitzatiu i de governança de la xarxa europea Right to Repair, la qual es dedica a fer incidència a escala europea per garantir el dret a reparar. Un altre dels punts claus va ser l’interès que van mostrar les entitats per crear una plataforma pel dret de reparar aparells electrònics, així com combatre l’obsolescència programada a escala estatal.
Els motius principals per engegar-la serien: qüestionar el malbaratament de recursos del model de consum actual; oferir una alternativa a les consumidores donats els conflictes ambientals generats per l’extracció de recursos per la producció d’electrònica; així com promoure una cultura de la reparació per recuperar la sobirania tecnològica. “Les entitats fan una crida a altres organitzacions que comparteixin aquestes motivacions, per sumar-se al procés de creació d’aquesta plataforma estatal”, van manifestar les organitzacions que van participar en la trobada.
Els residus de la indústria tecnològica
El MSC és un espai de reflexió, debat i denúncia sobre els impactes de la indústria tecnològica, que es promocionen al Mobile World Congress com, per exemple, la generació de residus vinculats als aparells electrònics. Amb aquest objectiu, el divendres es va celebrar un cinefòrum al Pati Manning de Barcelona, en el qual es va projectar el documental “E-life” d’Edward Scott-Clarke, que tracta sobre els residus electrònics que s’envien des del Regne Unit a Ghana. Posteriorment, hi va haver un debat i comentari del film a càrrec de Robin Ingenthron, CEO de l’organització Good Point Recycling de Middlebury (Estats Units) i amb més de 30 anys d’experiència en el sector de la reparació i venda de segona mà.
Integenhron va oferir una mirada crítica al documental perquè, sota el seu punt de vista, no mostra que a Ghana existeix una gran xarxa de reparadors professionals ni tampoc que la majoria d’aparells electrònics que arriben a aquell país procedents d’Europa han estat reparats i es venen com a productes de segona mà. Segons aquest especialista, la reparació i venda d’articles electrònics de segona mà és imprescindible per fer front a l’actual context de crisi climàtica i escassetat tant de recursos minerals com de terres rares. Ara bé, va alertar que marques com Apple posen traves a empreses reparadores petites, les quals, consideren que són exportadores de residus electrònics.
Tallers i jocs per a tots els públics
Més enllà de ser un espai de reflexió, el MSC també vol ser un lloc per apoderar la ciutadania i donar-los eines perquè activin aquesta tecnologia més justa i sostenible. Per això, el dissabte va cloure amb activitats pràctiques per a totes les edats al Convent de Sant Agustí de Barcelona. En aquest sentit, els participants del taller Install Party, sobre programari lliure, van assolir els coneixements per adquirir sobirania de les seves dades; mentre que en el del Restart Party, van aprendre a reparar petits aparells electrònics. Per la seva part, a través del joc, els infants van poder adquirir conceptes bàsics sobre consum responsable. El recinte també va acollir l’exposició “El cicle de vida de l’electrònica”, del catàleg de serveis de SETEM Catalunya.