Mobile Social Congress

Introducció 2025

Hackegem el sistema contruïm resistències

El discurs dominant sobre les tecnologies digitals i la intel·ligència artificial (IA) es basa en una visió tecnooptimista, que les presenta com a eines positives de progrés i desenvolupament. No obstant això, cada vegada hi ha més veus crítiques que alerten dels seus impactes socials i ambientals. Les tecnologies digitals i la IA es converteixen en productes comercialitzats d’una economia globalitzada que externalitza costos ambientals i laborals al Sud Global i prioritza el benefici econòmic de les empreses el Big Tech. En aquesta nova era del tecnofeudalisme, on el poder i capital són en mans d’unes poques empreses, és més necessari que mai visibilitzar aquestes dinàmiques i donar suport a les lluites pels drets laborals, ambientals i digitals, així com promoure la sobirania tecnològica.

El Mobile Social Congress vol oferir un espai de reflexió i debat sobre els efectes del model electrònic actual i promoure una tecnologia més justa i sostenible. L’edició de 2025, titulada “Hackegem el sistema, construïm resistències”, ha estat construïda de manera col·laborativa entre les diferents entitats, organitzacions, activistes, i defensores que treballen en clau de justícia global qüestions entorn dels impactes de les tecnologies digitals i de l’extractivisme de recursos vinculat a l’electrònica. S’han teixit així mateix aliances amb esdeveniments i espais afins, com el SocTec, i el Canòdrom, per oferir un programa d’activitats en sinergia, i així enfortir els espais alternatius a les lògiques promogudes pel del Mobile World Congress.

Les principals temàtiques que es tractaran en aquesta edició són:

  • Empreses tecnològiques, genocidi, vigilància i ocupació. Tot i la massacre i el genocidi comès per Israel contra el poble palestí, i haver estat acusat d’apartheid per part de la Cort Internacional de Justícia, el Mobile World Congress compta amb un pavelló exclusiu per empreses tecnològiques israelianes, moltes de les quals tenen vinculació directa amb el seu sector militar. Empreses del BIG TECH com Google, Amazon i Microsoft també estan proveint de serveis al govern d’Israel. Això no és un cas aïllat, les empreses tecnològiques venen tecnologies de vigilància als governs.
  • Impactes de l’extractivisme de recursos miners. En un context global de creixent competició pels recursos, la demanda de minerals per a l’electrònica intensifica els conflictes i la destrucció ambiental. En aquesta edició ens centrarem en casos com Madagascar, afectat per la mineria de terres rares, així com casos on la mineria afecta territoris ja tensionats o en conflicte. Aquest és el cas de la República Democràtica del Congo, país que posseeix recursos minerals com el coltan i cobalt, claus per la producció d’electrònica. Ruanda facilita l’exportació de minerals de sang, mentre la UE signa acords ambdós països per garantir-ne el subministrament. L’empobriment de països africans força milers de persones a la mineria il·legal, arriscant la seva vida, com ha passat a Stilfontein, Sud-àfrica.
  • Barreres al Sindicalisme. Es parlarà de les dificultats que tenen les treballadores de la indústria electrònica per organitzar-se per millorar les seves condicions de treball, especialment en països productors on les cadenes de muntatge estan formades majoritàriament per dones a les quals no se’ls garanteix el dret a l’organització.
  • Una IA imperfecta. Tot i que la IA generativa s’ha presentat com una eina revolucionària, aquesta tecnologia no és neutre, sinó que reprodueix biaixos discriminatoris, perpetua desigualtats i consumeix grans quantitats d’energia, generant un impacte ambiental elevat.

Les activitats del programa tindran diferents formats —des de taules rodones i presentacions, passant per un pòdcast en directe.

Us animem a totes a participar de les activitats del Mobile Social Congress, per aprendre, reflexionar i generar canvis plegades.

Per a més informació no dubteu escriure a info@electronicajusta.net