- El MSC, que es farà del 26 de febrer al 2 de març, s’iniciarà amb una ‘performance’ a les portes del MWC i, al llarg de la setmana, acollirà taules rodones, xerrades, jocs familiars i un pòdcast en directe
- La novena edició del congrés reunirà persones expertes d’arreu del món per abordar els efectes de la indústria de l’electrònica, especialment els costos socials i ambientals que implica la producció de telèfons i tauletes
- El dissabte clourà amb una xerrada sobre la regulació de l’ús de pantalles des de la infància a l’edat adulta i jocs familiars
El Mobile Social Congress (MSC), que se celebra a Barcelona coincidint amb les dates del Mobile World Congress (MWC), posarà l’accent en els costos reals que té la tecnologia que consumim, especialment els costos socials i ambientals que implica la producció d’electrònica i la creixent digitalització. El MSC començarà el pròxim 26 de febrer a les portes de la Fira de Barcelona amb una acció d’artivisme per conscienciar sobre els efectes de la indústria tecnològica i que no es plantegen en el marc del MWC.
La novena edició del MSC s’ha presentat aquest dimarts al matí a Barcelona. Hi han participat Claudia Bosch, tècnica d’Electrònica Justa de SETEM Catalunya, entitat organitzadora de l’esdeveniment, i David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona. Han presentat el programa del MSC 2024 i els motius que justifiquen que es continuï celebrant com a complement al MWC en tant que obre el debat a la ciutadania entorn als costos reals de la creixent digitalització i de l’electrònica.
Ho faran analitzant totes les baules de la cadena, des de l’extracció dels minerals i matèries primeres necessàries per a la producció d’electrònica fins a l’ús dels dispositius i quan aquests, al cap de molt poc temps, es converteixen en residus. També sobre els efectes de la digitalització en la salut mental de les persones que fan ús de la tecnologia digital.
La primera acció, fora de programa, és una ‘performance’ a les portes del MWC, el dilluns 26 de febrer, a les 9 del matí. Sota el lema «La mina a casa», es mostrarà com els efectes de l’extracció de matèries primeres tradicionalment externalitzada en països del Sud global, està també afectant cada vegada més països propers.
El dimarts 27 de febrer hi ha una de les novetats de l’edició d’enguany, l’emissió en directe d’un episodi del pòdcast ‘Carne Cruda’ a la sala Paral·lel 62. Comptarà amb la participació de persones expertes en els efectes de les diferents baules de la cadena de producció i consum de la tecnologia digital, i hi haurà una actuació musical del grup de punk català La Élite.
El dijous 29 de febrer hi haurà la jornada pròpiament dita de debat a l’auditori Calàbria 66. En la línia de la resta de programació, s’hi reflexionarà des dels efectes de l’extracció de matèries primeres, com el liti a l’Argentina o el cobalt al Congo, al de l’explotació laboral en fàbriques com les de la Xina, o sobre la justícia digital. En aquesta última taula es presentaran diferents alternatives ja reals perquè la tecnologia sigui més justa.
Ja el dissabte 2 de març, a l’Escola de les Aigües, hi haurà diferents activitats adreçades a un públic més familiar. Una jornada no exempta de debat, en concret sobre la regulació dels mòbils, o de presentació de guies sobre l’ús d’aquest tipus de dispositius entre infants i adolescents o sobre l’anomenat ‘dejuni digital’.
El MSC és un espai obert a la ciutadania, que ofereix una mirada crítica a l’actual model de producció i consum d’aparells electrònics i de les tecnologies de la informació i la comunicació, i una oportunitat per conèixer models i projectes alternatius basats en la sobirania tecnològica, la sostenibilitat i el respecte pels drets humans.
Un congrés «per continuar creant massa crítica que empenyin cap a processos de canvi»
Segons ha explicat Claudia Bosch a la presentació del MSC 2024, després de nou edicions, es busca «continuar creant massa crítica perquè empenyin cap a processos de canvi». Uns processos que, arran de la creixent digitalització postcovid, en alguns casos es veu en risc d’un cert retrocés. Actualment hi ha iniciatives en marxa tant al Parlament català com en l’àmbit europeu, fruit de la pressió social durant anys perquè es minimitzin els impactes socials i ambientals de les cadenes de subministrament globals. Un costos externalitzats en països del Sud global. «Massa vegades se’ns presenta la producció de
tecnologia com una realitat abstracta, i no és veritat, ja que té uns impactes amb una base material i humana, que afecta sobretot a les dones».
Per la seva part, David Llistar ha posat en valor el paper de les administracions occidentals a l’hora de fer una compra pública responsable en adquirir dispositius electrònics. Ha esmentat la visita recent d’una delegació barcelonina a les Filipines per conèixer la realitat ‘in situ’ de la producció d’electrònica en països asiàtics, en una regió d’on provenen precisament bona part de les deu mil barcelonines i barcelonins nascuts en aquell país. Per això, és conscient que en una ciutat com Barcelona, que acull grans congressos com el MWC, també és important que s’obri el focus cap als impactes dels processos de digitalització. En aquest sentit, «el MSC representa un crit d’atenció vers la cara B de l’electrònica», alhora que una reflexió entorn a «com es pot avançar cap a cadenes globals més justes».
Un espai alternatiu al Mobile World Congress
El Mobile Social Congress neix com un espai alternatiu al Mobile World Congress per denunciar les injustícies d’un model de producció i consum mundials basats en l’extractivisme i l’externalització dels impactes socials i ambientals al Sud Global. Ho fa també mostrant els projectes i iniciatives que plantegen noves maneres de produir i consumir aparells electrònics, respectant els drets de les persones, el medi ambient, i fent un ús responsable dels recursos alhora que es dibuixen alternatives als escenaris de futur que es plantegen davant de la creixent digitalització tant en l’àmbit laboral i econòmic com el de l’oci o la vida quotidiana.
Podeu obtenir fotografies de la presentació d’avui del MSC 2024 en aquest enllaç.
Més informació i gestió d’entrevistes:
Sara Blázquez | 679 86 45 18 | sara@diesdagost.cat
Josep Comajoan | 699 18 05 46 | josep@diesdagost.cat