- Aquest dilluns s’ha presentat públicament el programa de la quarta edició del Mobile Social Congress, que busca debatre entorn a aquells impactes socials i ambientals de la indústria electrònica invisibilitzats als Mobile World Congress
- El congrés es farà els dies 26 i 27 de febrer coincidint amb el MWC i hi intervindran ponents d’arreu del món però també d’entitats socials catalanes que ja treballen amb un model alternatiu de consum de productes electrònics i serveis tecnològics
«El Mobile Social Congress no és ni l’’anti-MWC’ ni la vessant social del Mobile World Congress, sinó un espai de trobada i reflexió ciutadana al voltant del model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació, un model que genera greus vulneracions de drets humans, especialment laborals, i impactes ambientals que s’invisibilitzen en el Mobile World Congress». Així ha definit el Mobile Social Congress Laia Fargas Fursa, coordinadora del congrés que es farà el 26 i 27 de febrer a Barcelona coincidint amb la celebració del Mobile World Congress (MWC). L’MSC 2019 ha estat presentat a la premsa aquest dilluns al matí al Pati Manning, on es faran les sessions de la setmana vinent, amb la participació de ponents d’arreu del món però també d’entitats de l’economia social i solidària catalanes que ja treballen amb un model alternatiu de consum de productes electrònics i serveis tecnològics.
L’aposta per presentar un model alternatiu al que s’impulsa des del Mobile Wolrd Congress, però sense formar-ne part és una «aposta política», segons ha respost Laia Fargas davant les insistents preguntes de la premsa sobre la possibilitat d’integrar-se com un espai més de l’MWC. SETEM Catalunya i la resta d’entitats tant europees com catalanes que treballen en l’organització de l’MSC interpreten el congrés com «una campanya en sí mateixa» que dura al llarg de tot l’any, tot i tenir una concreció física en les dues jornades de febrer a Barcelona. L’MSC busca visibilitzar aspectes relacionats amb la indústria tecnològica que queden silenciats en l’MWC, com els greus impactes socials i ambientals que sostenen el model de producció i consum actuals, però alhora fer d’altaveu d’experiències, organitzacions i col·lectius que construeixen sobirania tecnològica a partir d’un model més sostenible.
Una visió integral dels impactes de tota la cadena de subministrament de la indústria electrònica, de la mina a l’abocador
El Mobile Social Congress 2019 aportarà una visió holística i integral dels impactes que genera tot el cicle de la cadena de subministrament de la indústria electrònica, des de la mina on s’obtenen les matèries primeres fins a l’abocador on acaben la majoria d’equips al cap de poc temps de la seva comercialització. El fil conductor de l’MSC d’aquest any serà el de l’«esclavatge modern» o «esclavatge 2.0» i posarà especial èmfasi en els impactes ambientals, però també de vulneració de drets laborals de les persones treballadores en la indústria electrònica. Entre altres, s’hi presentarà un informe sobre la vinculació entre el risc de suïcidi de les persones que treballen a la indústria tecnològica a la Xina i les precàries condicions laborals en aquestes manufactures, proveïdores de les principals marques tecnològiques mundials. També, però, s’hi parlarà sobre el retrocés en els drets laborals en països europeus on té implantació aquest tipus d’indústria, com Hongria o la República Txeca.
El 26 de febrer l’MSC s’obrirà amb la projecció del documental «Projecte Mòbil» i una taula rodona on es presentaran informes sobre els impactes socials i ambientals de la mineria a Xile, Armènia i Zàmbia. Serà en aquesta primera jornada quan s’analitzaran les condicions de treball en la manufactura de l’electrònica i la seva vinculació amb els suïcidis a fàbriques a la Xina, o els retrocessos en matèria de drets laborals en països d’Europa de l’Est. Alhora s’hi farà una ‘restart party’ i una ‘install party’ simultànies amb un equip de persones reparadores i instal·ladores de diferents eines de programari lliure. D’una banda, s’aprendrà a allargar la vida dels dispositius electrònics i, també, a reprendre el control sobre les comunicacions i dades amb l’ús de programari lliure.
La segona jornada de l’MSC se centrarà en el poder de la compra pública responsable per exigir el respecte dels drets laborals en la indústria electrònica, i s’hi compartiran bones pràctiques de diferents administracions públiques, entre les quals hi ha l’Ajuntament de Barcelona. Així mateix, s’hi explicaran experiències de col·laboració entre l’economia solidària, les empreses i el sector públic per tancar el cicle de la cadena amb la reutilització, reparació i reciclatge d’aparells electrònics. Finalment es mostraran propostes alternatives amb un taller sobre consum i ús responsable de mòbils, un altre sobre cocreació d’eines ‘cloud’ lliures i un tercer taller amb un joc de rol que permetrà aprendre a controlar les dades que deixem a la xarxa .