Un empresari explota les persones que caven en una mina per extreure els materials necessaris per produir un mòbil de darrera generació, que mai podran adquirir. Aquest ha estat l’argument de l’acció organitzada per activistes de SETEM Catalunya i Scientist Rebellion, aquest dilluns al matí a les portes de la Fira de Barcelona, a l’Hospitalet del Llobregat, coincidint amb l’inici del Mobile World Congress (MWC).
Amb aquesta performance, una acció fora de programa del Mobile Social Congress (MSC), s’ha volgut mostrar la cara menys visible del MWC, així com denunciar l’impacte social i ambiental de l’extracció minera vinculada al sector tecnològic. A més, també s’ha escenificat la manca de compromís de les grans marques tecnològiques de reduir emissions, s’ha criticat el tecno-optimisme i la insistència a continuar promovent un consum constant posant barreres a la reparació.
“Molts d’aquests miners i mineres, a l’Àfrica, l’Àsia i l’Amèrica del Sud, treballen en condicions inhumanes per satisfer la insaciable gana de nous dispositius electrònics”, ha destacat un activista, que ha llegit un manifest al final de l’acció. També, ha destacat que el 75% del cobalt del món procedeix de la República Democràtica del Congo, on hi ha mines artesanals no declarades on moren moltes persones. Els treballadors i treballadores són víctimes de lesions, agressions sexuals, violència física, desplaçament i pobresa. També, han incidit en la toxicitat del cobalt que desencadena diferents patologies com càncer, malalties respiratòries o afeccions cutànies doloroses als miners, que treballen sense protecció.
En el manifest, que s’ha llegit en anglès, castellà i català, s’ha destacat que el sector tecnològic en conjunt és el responsable d’entre el 2% i el 3% de les emissions mundials de gasos amb efecte d’hivernacle. Per exemple, Amazon va revelar el 2020 que els seus negocis van emetre 60,64 milions de tones mètriques de diòxid de carboni, l’equivalent a cremar 140 milions de barrils de petroli. Les seves emissions es van disparar un 69% l’any passat.
Les activistes han exigit que s’acabi l’esclavatge modern i que es respectin els límits ecològics. “Aturar aquesta bogeria, encara no és massa tard. No desencadeneu avui el col·lapse del demà”, ha finalitzat el manifest.