Cinefòrum

Octavio Romano

Octavio Romano és llicenciat en Dret i Màster en Cooperació Internacional per la Universitat del País Basc. Ha treballat per al Comitè Espanyol d'ACNUR entre els anys 2001 i 2008, i des de llavors és tècnic per a Àfrica en la ONGD ALBOAN. Ha visitat amb freqüència l'Est de la República Democràtica del Congo, fet que va motivar que escrivís el guió del curtmetratge Tournées.

Juan Solera

Juan Solera ha treballat en la distribució i producció de documentals durant deu anys, realitzant un alt nombre de vídeos musicals, publicitat, ficció o curts documental fins que fa un any va acabar la producció del seu primer documental com a director al costat d'Albert Julià.

Sara Domínguez

La Sara és enginyera i té més de 9 anys d’experiència en el sector de l’electrònica industrial.  Té un llarg recorregut com a voluntària a entitats com SETEM i Enginyeria Sense Fronteres, en les quals és activista en campanyes d’electrònica. La Sara lluita per a que es facin avenços socials i ambientals en el sector de l’electrònica, per tal de reduir els impactes derivats de totes les fases del cicle de vida dels aparells electrònics.

Introducció

La jornada començarà donant la benvinguda als diversos assistents al congrés, i seguirà amb una presentació general sobre el cicle vital dels aparells mòbils, des del disseny dels aparells, passant per la fase de fabricació, fins a la seva obsolescència. Igualment, parlarem dels diversos impactes socials i mediambientals presents en cada una de les etapes.

Elena Romagosa

Dins de Setem Catalunya ha estat coordinadora de Camps, membre del Consell de Camps, membre del comitè Nicaragua i fundadora del d’Àfrica i recentment en l’elaboració del Pla Estratègic 2018-2021. Professionalment s’ha desenvolupat tant en el sector privat com en el sector associatiu i d’ONG.

Desigualtats de gènere al sector de l’electrònica

El primer panel mostrarà les condicions de les dones treballadores de les mines de Bolívia en l’extracció de minerals dins de la cadena de subministrament de l’electrònica. S'abordaran també els problemes lligats a la salut i a la seguretat laboral i el doble impacte de les toxines utilitzades en la mineria i la fabricació sobre els cossos de les dones treballadores. Per últim, es parlarà dels obstacles i l’exclusió de les dones en les TIC i es compartiran experiències de dones tecnoactivistes.

Isabella Szukits

Isabella Szukits treballa en temes de transparència i drets humans en la indústria electrònica a Südwind, una ONG d'Àustria. El focus de la seva recerca se centra en el paper de les dones en l'extracció de l'estany i el zinc a les cooperatives de l'altiplà de Bolívia.

Aneesh Manjunath

Aneesh Manjunath treballa com a Coordinador de Recerca i Formació Jurídica a Cividep (Índia), una organització de drets laborals que duu a terme recerca, formació i defensa de les condicions de treball i de vida dels treballadors dins de les cadenes de subministrament mundials. Ha dirigit el treball de Cividep en el sector de l'electrònica des de juny de 2018, i ha participat també en projectes en els sectors de la confecció i de les plantacions.

Núria Vergès

Doctora en Societat de la Informació i del Coneixement (IN3-UOC), màster en Polítiques Públiques i Socials (UPF i John Hopkins), DEA en Ciències Polítiques i Socials (UPF) i Llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració (UAB). Les seves línies d'activitat es troben en la intersecció entre la societat i la tecnologia, els estudis de gènere i la família, així com l'aplicació de les TIC en la recerca. És cofundadora i membre actiu de Donestech.

Moderadora: Mónica Vargas

Mónica Vargas és investigadora del projecte Poder Corporatiu, que està integrat en el programa Justícia Econòmica del TNI, i dinamitza des de 2015 la Campanya Global per a Recuperar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el Poder Corporatiu i Posar fi a la Impunitat.

Veus de persones treballadores: llibertat d’associació

Per començar, es projectarà el curt documental de bubalus.org que ens porta la veu de les treballadores i els treballadors que viuen explotats per les grans multinacionals de la indústria tèxtil i electrònica. Continuarem mostrant el diàleg i les sinergies dels moviments de persones treballadores de la cadena de subministrament electrònica del Sud global i el Nord incloent el transport i la logística, des de la Índia fins a Barcelona.

Aneesh Manjunath

Aneesh Manjunath treballa com a Coordinador de Recerca i Formació Jurídica a Cividep (Índia), una organització de drets laborals que duu a terme recerca, formació i defensa de les condicions de treball i de vida dels treballadors dins de les cadenes de subministrament mundials. Ha dirigit el treball de Cividep en el sector de l'electrònica des de juny de 2018, i ha participat també en projectes en els sectors de la confecció i les plantacions.

Peter Pawlicki

Establert a Alemanya, Peter, té més de 15 anys d'experiència en la recerca de la globalització de la indústria electrònica i els seus efectes en les condicions de treball i els drets laborals. Treballa com a  Director de Divulgació i Educació a Electronics Watch, organització que promou la compra pública que fomenti condicions laborals dignes a les cadenes de subministrament de productes electrònics.

Patxi Fernández

Extreballador d’Amazon, afiliat a CNT i represaliat per la seva afiliació sindical. Va formar part de la primera promoció que va treballar en l'obertura del centre logístic que Amazon té al Prat, en l'àrea de outbound (departaments de pack i shipping). Actualment fa activisme contra Amazon i les noves formes d'explotació de les grans corporacions.

Moderadora: Esther Caballé

Llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració, especialitzada en Relacions Internacionals per la UAB. Llicenciada en Dret i màster en Gestió de Projectes de Cooperació i Ajuda Humanitària per la UOC. Actualment, directora de la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO Catalunya, on també ha desenvolupat la seva activitat professional com a tècnica en cooperació internacional.

Compra pública socialment responsable

Aquest panel se centrarà en el poder de què disposa la Compra Pública Socialment Responsable per a millorar les condicions laborals en la indústria electrònica. S’hi debatrà sobre la capacitat d’incidència des de la compra del sector públic de productes TIC amb la inclusió de clàusules socials i les possibilitats que ofereix el seguiment dels contractes. Es presentaran dos casos pràctics a partir de l’experiència com a afiliats a Electronics Watch de l’Ajuntament de Barcelona i APUC, també, parlarem de com adreçar les desigualtats de gènere en la cadena de subministrament, des de la compra pública.

Carla Canal

Politòloga i màster en Gestió de Polítiques Públiques i Cooperació Internacional, ha treballat en l’àmbit de la coherència de polítiques públiques pel desenvolupament sostenible tant a la Generalitat de Catalunya com, actualment, a l’Ajuntament de Barcelona. A hores d’ara treballa a la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.

Michael McLaughlin

Amb 18 anys d'experiència en funcions d'adquisició en els sectors públic i privat. Va passar 9 anys treballant en entorns de fabricació internacional, en electrònica i després en automoció abans de passar al sector de l'educació. Actualment dirigeix la categoria d'adquisició de serveis d'informació a APUC, un dels membres fundadors d’Electronics Watch. Michael és un defensor de la col·laboració, les cadenes de subministrament sostenibles i les adquisicions circulars.

Josefine Hintz

Treballa a l'equip d'Economia Sostenible i Compres d’ICLEI donant suport a projectes i xarxes globals i europees com Make ICT Fair, AI4Cities, Global Lead Cities Network, el Programa de Compres Públiques Sostenibles de One Planet Network o Circular PP. Anteriorment, Josefine va estudiar el MSc en Urbanisme Sostenible a The Bartlett, UCL i va treballar com a investigadora associada al Circular Cities Hub de UCL, Londres, Regne Unit.

Moderadora: Mercè Corretja

Directora general de Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya des del febrer de 2016. Llicenciada i doctora en Dret per la UB i màster en Dret de Catalunya per la UAB. És membre del Cos d’Advocacia de la Generalitat de Catalunya i ha desenvolupat la seva trajectòria professional com a subdirectora general als Serveis Jurídics de la Generalitat i a l’Institut d’Estudis Autonòmics, on ha tingut diferents responsabilitats. Ha estat professora associada de Dret Administratiu de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat de Barcelona.

Indústria extractiva: impactes socials i ambientals

Presentarem un informe sobre els impactes socials i ambientals per als treballadors i treballadores a una zona minera de Bolívia. L'IRA presentarà la demanda presentada a Estats Units en nom de 14 famílies congoleses contra els gegants de la tecnologia Apple, Google, Dell, Microsoft i Tesla per contribuir a l’esclavitud infantil. Finalment, es parlarà del Greenwashing al Nord i com es pot fer un ús enganyós del màrqueting ecològic.

Charlotte Christiaens

Charlotte Christiaens té un màster en antropologia social i cultural, especialitzada a Amèrica Llatina. Com a coordinadora de CATAPA, ha estat treballant durant més de deu anys amb les comunitats afectades per les activitats mineres. En l'actualitat treballa en el projecte Make ICT Fair, que se centra en la transparència i la traçabilitat de la cadena de subministrament de minerals.

Terry Collingsworth

Terry Collingsworth és el fundador i Director Executiu de l'organització International Rights Advocats. Ha estat exercint l'advocacia als Estats Units per més de 35 anys, especialitzant-se en  litigis internacionals de drets humans. Ha treballat a tot el món, des de l'Índia i l’Àfrica occidental a la majoria dels països d'Amèrica del Sud, abordant una àmplia gamma de qüestions de drets. Recentment s'ha centrat en casos per impedir a les empreses multinacionals violar els drets humans dels infants que es veuen obligats per la pobresa i altres factors a treballar en les cadenes de subministrament mundials.

Alfons Pérez

Enginyer i màster en Sostenibilitat per la UPC. Membre de l’Observatori del Deute en la Globalització. Ha centrat el seu treball en el món de l’energia, el clima i les finances. Ha analitzat les conseqüències de l’extractivisme fòssil i de les polítiques energètiques europees a l’exterior, el paper de les institucions financeres públiques en la transició energètica i l’impacte de les megainfraestructures. També és membre de la Xarxa per la sobirania energètica a Catalunya i de 2020, Rebel·lió pel clima, campanya internacional de justícia climàtica.

Moderador: Santiago Saez

Santiago Sáez és periodista i traductor. Porta quatre anys col·laborant i encapçalant la cobertura climàtica de la Marea, fins que el juny de 2019 va néixer Climàtica, la revista de la Marea especialitzada en crisi climàtica, revista que avui coordina. També ha escrit per a mitjans internacionals com Deutsche Welle, Al Jazeera o Mongabay. Abans va treballar com a productor en el departament de notícies de la cadena internacional de televisió CNBC. Té un màster en Periodisme, Mitjans i Globalització per la Universitat de Aarhus i la City University de Londres.

Alternatives de consum de les TIC, cap a un model més just i democràtic

En aquest darrer panel presentarem tres propostes alternatives del consum de les TIC, des del seu reciclatge eficient fins a un ús que garanteixi els drets de certs col·lectius. Tot i la seva diversitat, les propostes comparteixen la seva ambició de promoure un model de consum de les TIC més responsable i just.

Mireia Roura

Biòloga ambiental per la Universitat de Barcelona (UB), màster en Periodisme (Columbia University & UB) i màster en Responsabilitat Social Corporativa, Comptabilitat i Auditoria social (UB). Ha treballat en diversos projectes ambientals i té 10 anys d'experiència en comunicació i divulgació ambiental i científica a mitjans de comunicació. Des de fa 4 anys, treballa com a project manager en la construcció de circuits d'eReuse per promoure la reutilització, certificació i traçabilitat fins el reciclatge final de dispositius electrònics.

Ramon Roca

Ramon Roca es va llicenciar en Dret per la Universitat de Barcelona, però ha orientat la seva carrera professional cap a les Tecnologies de la Informació, tot desenvolupament responsabilitats en el camp corporatiu durant trenta anys. És cofundador de Guifi.net i, actualment, n’és el president.

Oriol Alfambra

El maig de 2017 els missatgers de Barcelona d'empreses com Deliveroo, Glovo o UberEats van crear la campanya sindical RidersXDerechos per a defensar els seus drets. S’han manifestat i han fet vaga contra la situació dels falsos autònoms. Com a conseqüència, han sofert acomiadaments, que ja han estat denunciats davant els tribunals. L’abril de 2018, van crear l'empresa cooperativa Mensakas SCCL, autogestionada pels seus propis treballadors, de la qual Oriol Alfambra és cofundador.

Moderador: Jordi Rojas

En Jordi té formació de base de mestre i és llicenciat en Història, tot especialitzant-se en l'àmbit de gestió pública universitària. Ha treballat durant anys en el món universitari, gestionant la transferència de coneixement científic i de tecnologia a la societat. Posteriorment ha treballat en projectes de formació per a la inserció, i els darrers anys ha treballat en el món de l'economia social i solidària. Actualment és el president de la revista Opcions.