Mobile Social Congress

MSC al carrer

Activitats al carrer previstes pels dies 27, 28 i 29 de juny

Aquest 28 de juny comença el Mobile World Congress a Barcelona. En resposta, SETEM Catalunya ha organitzat la sisena edició del Mobile Social Congress, un espai de reflexió, coneixement i intercanvi al voltant dels impactes socials i ambientals vinculants al model actual de producció, consum i descartament d'aparells electrònics, i sobre les alternatives existents articulades amb la Sobirania Tecnològica i l'Economia Social i Solidària. SETEM Catalunya vol donar visibilitat a les greus vulneracions de drets humans, especialment laborals, i impactes ambientals generats per la indústria electrònica, dels quals no se’n parla al Mobile World Congress.

El Mobile Social Congress s’ha realitzat aquest any en dues parts. La primera part en format virtual, el 5 de maig i 6 de maig,  i es van dur a terme diverses conferències.

La segona part, està prevista pels dies 27, 28 i 29 de juny de manera presencial. S'oferiran activitats presencials, gratuïtes i obertes a tots els públics: 

Diumenge 27 de juny

S’oferirà una tarda plena d’activitats a diferents espais de la Lleialtat Santsenca. Es posarà a disposició de la ciutadania un punt de recollida de mòbils antics, que seran enviats posteriorment a una ONG, RefugeeBus, que es dedica a donar-los una segona vida amb un propòsit social. També es podrà visitar una exposició sobre els impactes socials i mediambientals de l’electrònica, i les alternatives de consum disponibles. A més, es duran a terme dues activitats per fer en família o amb amics, de tipus ‘scape room’ sobre el paper de les dones en la tecnologia. Més tard, hi haurà un cinefòrum, en el que es visionaran diferents peces internacionals sobre el tema de l’electrònica. Dos dels documentals han estat produïts amb la col·laboració de SETEM. 

Dilluns 28 de juny

Les voluntàries i activistes de SETEM realitzaran una acció directa davant de la Fira on prendrà lloc l’acte inaugural del Mobile World Congress 2021. L’acció té l’objectiu de visibilitzar les vulneracions de drets laborals que es cometen en la indústria de l’electrònica i que queden silenciades i ignorades en esdeveniments internacionals com el Mobile World Congress. A la tarda, el Consell de la Joventut de Barcelona, juntament amb SETEM, facilitaran un ideatón: Repensem el canvi tecnològic i passem a l’acció. Diversos joves han estat convidats a participar d’una pluja d’idees sobre quines alternatives es podrien fomentar per aconseguir un model d’electrònica més just i sostenible. 

Dimarts 29 de juny

En el marc de les festes, està previst un taller de reparació a la Plaça Pou de la Figuera, davant Jaume Giralt 11, en el qual les persones que vulguin participar podran portar els seus aparells espatllats i arreglar-los. Més tard, es convida a la ciutadania a assistir a l’obra de teatre ‘Por todas las lunas de Hierro’, una obra de la companyia Poka Yoke Teatro, una història que sobreposa dues realitats: la creació d'una startup tecnològica, i la vida dels treballadors en una fàbrica d’acoblament de telèfons mòbils.

El programa d’activitats té l’objectiu de donar a la ciutadania una oportunitat per conscienciar-se sobre els impactes negatius de la indústria electrònica, i conèixer les alternatives de consum i bons hàbits, per un model més just i sostenible. 

Pots inscriure't aquí.  Mou-te per un model d'electrònica més just!

Amb el suport de: 

Amb la col·laboració de: