L’MSC2020 conclou denunciant la vulneració dels drets de les treballadores a l’electrònica

L’MSC2020 conclou denunciant la vulneració dels drets de les treballadores a l’electrònica

Cal repensar l’actual model de producció i consum de tecnologies. Aquest genera greus vulneracions de drets humans, especialment laborals que, en la majoria de vegades, queden invisibilitzats davant el gran negoci de les transnacionals. En alguns casos es tracta d’explotació laboral infantil. La contaminació generada pels residus electrònics i el gran impacte mediambiental que provoca la indústria tecnològica ens ha de fer reflexionar per defensar un model més just i democràtic.

El Mobile Social Congress (MSC) que s’ha celebrat aquests dies al Pati Manning de Barcelona (del 24 al 26 de febrer) ha reunit, en diverses taules de debat, activistes i especialistes d’enginyeria, drets laborals, relacions internacionals i sindicalització, a més de treballadors de la cadena de subministrament. El #MSC2020 ha apostat per la transversalitat i el diàleg mutu entre diferents moviments associatius i sindicals que reivindiquen un altre model que posi els drets humans al centre.

Terry Collingsworth ha estat una de les veus més esperades del congrés. L’advocat d’EEUU, fundador de l’organització International Rights Advocats, ha explicat la demanda civil que ha presentat contra les grans multinacionals tecnològiques pels abusos i crims que es cometen a les mines de la República Democràtica del Congo (RDC) per extreure cobalt i or, minerals imprescindibles per a la indústria dels telèfons mòbils. Aquesta demanda pot ser històrica perquè, per primera vegada, situa Apple, Google, Tesla, Microsoft i Dell en el punt de mira: empreses que són acusades de beneficiar-se del treball forçat infantil i de ser responsables dels assassinats, ferides i lesions que pateixen els infants. «Vaig prometre a la mare d’uns nens miners de la RD del Congo ja morta –ha explicat l’advocat nord americà– que faria tot el possible per aquests nens. Serà una causa molt llarga, però espero que serveixi perquè les empreses tecnològiques modifiquin les seves pràctiques».

La darerra jornada de l’MSC ha dedicat espai al poder de la compra pública socialment responsable per incidir en les desigualtats de gènere en la cadena de subministrament de la indústria electrònica, i hem pogut compartir bones pràctiques de diferents administracions en la matèria. Així mateix, hem pogut conèixer els detalls dels impactes socials i ambientals generats per la indústria extractiva en l’àmbit global, tot analitzant les condicions laborals a les mines de Bolívia, en especial de les dones que hi treballen.

En la jornada anterior, el debat es va centrar en les desigualtats de gènere vinculades al sector de l’electrònica, tot presentant casos de vulneracions en seguretat laboral, salut i drets laborals a Bolívia i a la Índia, així com en la vulneració del dret dorganització de les persones treballadores en la cadena de subministrament electrònic, oferint una visió de les sinergies existents entre els moviments associatius i sindicals del Nord i el Sud Globals.

Durant el #MSC2020 s’han celebrat diversos tallers per reciclar i allargar la vida dels dispositius electrònics, amb algunes solucions innovadores per donar una segona vida als components dels mòbils en desús, i, en alguns dels casos, de forma col·laborativa en equips i mitjançant la metodologia Design Thinking. És el cas de l’Ideató (facilitat per Trinijove, Andròmines, InnoGround i Pangea), amb 24 participants, del qual ha resutat guanyador un projecte pensat per a per donar una segona vida als mòbils obsolets mitjançant mòbils modulables extraíbles i biodegradables amb l’objectiu de reduir el consum de recursos i fomentar la reinserció laboral de persones en risc d’exclusió social.

Les sessions s’han pogut veure en directe a través de Live Streaming. Podreu recuperar-ne tots els continguts aquí.