El Mobile Social Congress 2019 girarà entorn a l’«esclavatge modern» derivat de la indústria electrònica

El Mobile Social Congress 2019 girarà entorn a l’«esclavatge modern» derivat de la indústria electrònica

  • S’hi presentaran ponències amb dades, informes i alternatives al model actual de la indústria tecnològica. Un dels informes incideix en el vincle entre les condicions de treball i els suïcidis entre els treballadors del sector de l’electrònica a la Xina.

  • Les dues jornades del Mobile Social Congress que es farà a Barcelona el 26 i 27 de febrer repassaran els impactes que genera tot el cicle de subministrament de la indústria electrònica. 

  • Aquest dilluns 4 de febrer s’ha publicat el programa complet de l’MSC 2019

El Mobile Social Congress 2019 aportarà una visió holística i integral dels impactes que genera tot el cicle de la cadena de subministrament de la indústria electrònica, des de la mina on s’obtenen les matèries primeres fins a l’abocador on acaben la majoria d’equips al cap de poc temps de la seva comercialització. Aquest dilluns 4 de febrer s’ha fet públic el programa complet de la quarta edició del Mobile Social Congress (MSC) que, organitzat per SETEM Catalunya, es farà els dies 26 i 27 de febrer al Pati Manning de Barcelona, coincidint amb la celebració a la mateixa ciutat del Mobile World Congress (MWC).

El fil conductor de l’MSC d’aquest any serà el de l’«esclavatge modern» o «esclavatge 2.0» i posarà especial èmfasi en els impactes ambientals, però també socials entre les persones que treballen en la indústria electròncia. Entre altres, s’hi presentarà un informe sobre la vinculació entre el risc de suïcidi de les persones que treballen a la indústria tecnològica a la Xina i les precàries condicions laborals en aquestes manufactures, proveïdores de les principals marques tecnològiques mundials. També, però, s’hi parlarà sobre el retrocés en els drets laborals en països europeus on té implantació aquest tipus d’indústria, com Hongria o la República Txeca.

El 26 de febrer l’MSC s’obrirà amb la projecció del documental «Projecte Mòbil» i una taula rodona on es presentaran informes sobre els impactes socials i ambientals de la mineria a Xile, Armènia i Zàmbia. Serà en aquesta primera jornada quan s’analitzaran les condicions de treball en la manufactura de l’electrònica i la seva vinculació amb els suïcidis a fàbriques a la Xina, o els retrocessos en matèria de drets laborals en països d’Europa de l’Est. Alhora s’hi farà una ‘restart party’ i una ‘install party’ simultànies amb un equip de persones reparadores i instal·ladores de diferents eines de programari lliure. D’una banda, s’aprendrà a allargar la vida dels dispositius electrònics i, també, a reprendre el control sobre les comunicacions i dades amb l’ús de programari lliure.

Una de les sessions del Mobile Social Congress de 2018

La segona jornada de l’MSC se centrarà en el poder de la compra pública responsable per exigir el respecte dels drets laborals en la indústria electrònica, i s’hi compartiran bones pràctiques de diferents administracions públiques, entre les quals hi ha l’Ajuntament de Barcelona. Així mateix, s’hi explicaran experiències de col·laboració entre l’economia solidària, les empreses i el sector públic per tancar el cicle de la cadena amb la reutilització, reparació i reciclatge d’aparells electrònics. Finalment es mostraran propostes alternatives amb un taller sobre consum i ús responsable de mòbils, un altre sobre cocreació d’eines ‘cloud’ lliures i un tercer taller amb un joc de rol que permetrà aprendre a controlar les dades que deixem a la xarxa .

L’MSC no es presenta com un ‘anti-MWC’ ni la ‘vessant social’ del Mobile World Congress

Tot i coincidir amb l’MWC, l’MSC no es presenta com un ‘anti-MWC’ ni la ‘vessant social’ de l’MWC. Senzillament es pretén visibilitzar alguns aspectes relacionats amb la indústria tecnològica que queden silenciats en l’MWC, com els greus impactes socials i ambientals que sostenen el model de producció i consum de les tecnologies de la informació i la comunicació tal com s’ha desenvolupat fins al moment. No només es visibilitzen aquests impactes sinó que també fa d’altaveu d’experiències, organitzacions i col·lectius que construeixen sobirania tecnològica.

El Mobile Social Congress és un espai de trobada i reflexió ciutadana sobre el model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació. Un model amb greus impactes socials i ambientals majoritàriament silenciats al Mobile World Congress (MWC). La indústria electrònica és un dels sectors més importants de l’economia mundial, i els principals actors es troben anualment a l’MWC de Barcelona per mostrar al món els seus avenços en innovació, que és el principal motor del consumisme en productes TIC i, per tant, de l’increment dels seus beneficis. Aquest sector està dominat per molt poques empreses que governen les cadenes de subministrament i són per tant responsables de les greus vulneracions de drets laborals i normes de seguretat a les fàbriques en què es subcontracta la producció, així com a les mines d’on s’extreu la matèria primera, que tenen a més un fort impacte sobre les comunitats locals.

Ja en els països del Nord global on es consumeixen els productes de la indústria de l’electrònica, aquesta genera un creixent volum de residus com a resultat de l’obsolescència programada, la tecnologia a comptagotes i la irresponsabilitat empresarial en relació al reciclatge i la reparació. Finalment, des del punt de vista de les persones usuàries, és preocupant la creixent utilització de serveis tecnològics allotjats en ordinadors d’altres de qui es desconeixen els interessos i poden facilitar l’accés a les nostres dades i comunicacions sense el nostre control. La mateixa lògica privativa del capitalisme promou la privatització del coneixement, començant pel programari, i afavoreix un sector de les telecomunicacions controlat per part de molt poques multinacionals.