Comunicat davant la denegació de visats a dos activistes del Congo que havien de participar al Mobile Social Congress

Comunicat davant la denegació de visats a dos activistes del Congo que havien de participar al Mobile Social Congress

Comunicat publicat al web de SETEM Catalunya

Sylvie Luzala i Erick Kambale havien de participar aquest dimecres en la tercera edició del Mobile Social Congress, organitzat per SETEM Catalunya, per explicar les implicacions que la tecnologia mòbil té en la guerra, la violència i la violació de drets humans a la República Democràtica del Congo. Aquest país acumula el 80% de les reserves mundials de coltan, el mineral bàsic per al sector. Integrants de l’organització congolesa Étoile du Sud, Luzala i Kambale havien estat convidats per l’Associació Catalana per la Pau per participar en una gira de sensibilització que incloïa municipis com Manresa, Castelldefels i Cornellà.

Cap d’aquestes accions es podrà fer perquè l’ambaixada espanyola a Kinshasa, la capital del país, els ha denegat el visat. Segons la resolució del recurs, “l’objecte i les condicions del viatge no són fiables” i “no s’aporta documentació addicional que permeti valorar positivament l’objecte del viatge”. Una versió que contradiu Joana Mariné, responsable dels projectes a l’Àfrica de l’Associació Catalana per la Pau: “Hem aportat fins a una vintena de documents que inclouen dues cartes oficials de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona que avalen el viatge”. “Estem acostumats a demanar visats per poder portar activistes de països com Palestina, el Iemen o Mali, i és la primera vegada que ens passa això”, afegeix Mariné.

SETEM Catalunya, com a entitat organitzadora del Mobile Social Congress, manifestem la nostra condemna davant d’aquesta resolució, que silencia la veu de persones defensores de Drets Humans als països del Sud global. Precisament en un moment  en què Barcelona rep milers de persones provinents de països d’arreu del món per la celebració del Mobile World Congress; un esdeveniment on també s’invisibilitzen els greus impactes socials i ambientals i les vulneracions de drets humans a la indústria de l’electrònica.

2 Comments

  1. Pingback: L’electrònica amb perspectiva feminista, protagonista del Mobile Social Congress – Mobile Social Congress

  2. Pingback: Electronics with a feminist perspective, the focus of the Mobile Social Congress – Mobile Social Congress

Comments are closed.