El Mobile Social Congress 2020 s’inaugura al carrer

El Mobile Social Congress 2020 s’inaugura al carrer

La cinquena edició del Mobile Social Congress (MSC) s’ha iniciat amb una acció al carrer, a la Plaça Catalunya de Barcelona. Les activistes de SETEM Catalunya, organitzadora del MSC, han volgut representar la prepotència de les grans empreses de la indústria del mòbil i l’explotació que pateixen les treballadores del sector (hores extraordinàries obligatòries, salaris inferiors al mínim legal, manca de drets d’associació i sindicalització, treball infantil i baixa seguretat laboral…). L’acció al carrer ha denunciat també el gran impacte mediambiental que provoca l’extracció de minerals necessaris per als aparells electrònics.

Durant dos dies hi haurà diverses taules de debat i activitats sobre els impactes socials i ambientals de la indústria tecnològica. Demà dimarts tractarem les desigualtats de gènere vinculades al sector de l’electrònica, tot presentant casos de vulneracions en seguretat laboral, salut i drets laborals. També donarem a conèixer diferents veus de les persones treballadores en la cadena de subministrament electrònic, oferint una visió de les sinergies existents entre els moviments associatius i sindicals del Nord i el Sud Globals. Simultàniament, celebrarem un taller sobre Urban Mining i una Restart Party, ambdós amb inscripció prèvia. D’una banda, aprendrem a conèixer els diferents elements que formen part dels nostres aparells mòbils, la seva procedència i on reciclar-los, i, d’altra banda, aprendrem a allargar la vida dels nostres dispositius electrònics.

Dimecres debatrem sobre el poder de la compra pública socialment responsable per incidir en les desigualtats de gènere en la cadena de subministrament de la indústria electrònica, i compartirem bones pràctiques de diferents administracions en la matèria. Així mateix, ens centrarem en els impactes socials i ambientals generats per la indústria extractiva en l’àmbit global, tot analitzant les condicions laborals a les mines de Bolívia. En aquesta mateixa taula comptarem amb la presència excepcional de Terry Collingsworth, qui ha presentat una demanda civil contra les grans multinacionals tecnològiques pels abusos i crims que es cometen a les mines de la República Democràtica del Congo (RDC) per extreure cobalt i or, minerals imprescindibles per a la indústria dels telèfons mòbils. Una demanda que pot ser històrica i que per primera vegada, situa Apple, Google, Tesla, Microsoft i Dell en el punt de mira, empreses acusades de beneficiar-se del treball forçat infantil i de ser responsables dels assassinats, ferides i lesions que pateixen els infants.

L’ MSC2020 se centrarà en les vulneracions de drets humans i en els impactes ambientals que genera el model de producció i consum de la indústria electrònica de manera comuna al Sud Global i Nord, i en la transversalitat i el diàleg mutu entre diferents moviments associatius i sindicals que reivindiquen un altre model que posi els drets humans al centre.

SETEM Catalunya aposta de nou per aquest espai de trobada i reflexió ciutadana al voltant del model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació. Un model que genera greus vulneracions de drets humans, especialment laborals, i impactes ambientals que s’invisibilitzen en el Mobile World Congress.

A l’MSC2020 apostem per la sobirania tecnològica i per una electrònica justa!